2011. március 12., szombat

Tsunami-riado Chileben

No diohejban osszefoglalom a tsunami-riadot es Chile egesz partszakaszanak teljes evakualasat:)
Tegnap nem unatkoztunk:)))

  A japan foldrenges es az egesz Csendes oceani tersegre kiadott tsunami-riado itt teljesen betette a kaput. Mindenki megorult:)) Azonnali evakualast rendeltek el Chile TELJES partszakaszara, eszaktol delig. Tulzott ovatossagnak tunhet, de ennek jo oka van. A tavalyi 8,8-as foldrengesben(epp akkora mint ami tegnap volt japanban), meghalt 540 ember s ezeknek az embereknek a 90%-at NEM az osszedolo epuletek oltek meg, hisz itt foldrengesbiztosan epitkeznek, hanem a tsunami.
  A chilei haditengereszet pedig fel ora kesessel adta csak ki a tsunami-riadot, s ez rengeteg ember eletebe kerult. A teljes chilei haditengereszet vezerkara repult nyugdij nelkul, azonnali hatallyal a munkahelyerol, de ez mar nem tudta visszahozni az elveszett eleteket...ennek megfeleloen, most mar nem kockaztattak:))

  Attol tartok szegeny japanoknal ugyanaz lesz a helyzet mint tavaly nalunk:((( Illetve meg sokkal rosszabb. Ahogy hallom az elso telepuleseket a renges utani 10. percben mar elerte a cunami. Ebben az esetben az emberek egesz egyszeruen nem tudnak elmenekulni, tul rovid az ido meg arra is, hogy magasabban fekvo teruletre huzodjanak. Szornyu nezni a hiradasokat, mintha visszaforgattak volna az ido kereket es az egy evvel ezelotti chilei foldrenges es tsunami kepeit neznem:( Itt az volt szerencse a szerencsetlensegben, hogy a leggyorsabb cunami hullam csak fel oraval a renges utan erte el a partokat. A legtobb parti orseg tette a dolgat es megszolaltattak a szirenakat, menekitettek a lakossagot. Japanban erre sem volt ido:(

  Csak imadkozni lehet a minel kevesebb halalos aldozatert, de elnezve a tsunami kepeit, elkepeszto a pusztitas.

  No  a tavalyi peldanak okan, most szerintem a Chileiek atestek a lo tulso oldalara:))))
Mar delutan 4-kor bejelentettek a tsunami-riadot egesz Chile partvidekere. Az elso hullamoknak termeszetesen Aricat kellett elerniuk(mi esunk a legkozelebb Japanhoz), igy Arica talan soha nem orvendett olyan nepszerusegnek mint tegnap este az osszes chilei hirtelevizio adasaban:))))
Delutantol kezdve a vagy 5 chilei hir tv folymatos korkapcsolasban adta az osszes varos evakualasat eszaktol(tolunk, Aricatol), egeszen delig, Puerto Arenas-ig.
  Az evakualast ne ugy kepzeljetek el, hogy hatalmas katonai terepjarmuvekbe terelik a lakossagot es elviszik egy menekulttaborba(tobben ugyanis ezt irtak nekem:))), hanem eloszor a televizioban es radiokban felhivjak a figyelmet arra varosonkent, hogy a varos mely teruletei veszelyzetetettek, mely teruleteket kell elhagynia a lakossagnak. Ezen tul pedig a veszelyeztetett terulet minden utcajaban rendorautok jaroroznek es hangosbemondon figyeleztetik a lakossagot, hogy mindenki hagyja el a hazat. Mindezen tul az egesz varosban(meglehetosen idegesito modon), szolnak a szirenak. Vagyis csak a holtak nem veszik eszre, hogy kitelepites van:)))
  Itt az emberek mar jol be vannak "idomitva" tsunami-riadora, hisz sajnos Chile a foldrengesekkel leginkabb sujtotta folddarabja a vilagnak, igy mindenki tudja mit kell tennie. Nekem ez volt az elso "evakualasom", igy szamomra rendkivul erdekes volt:) Eleinte azt lattam, hogy az egesz haz testuletileg levonul az utcara pledekkel es asvanyvizes palackokkal, valamint "tulelo-felszerelessel" felszerelve. Ez a kovetkezokbol all itt, a vilag vegen:
- sator
- asvanyviz
- nemi kaja
- elemlampa
- elemmel mukodo radio
- valamennyi konnyu, kezzel mozdithato ertek
- keszpenz
- es az elvetemultek(mint en is), a fenykepezogepeiket tartjak beizzitva:))))

  Mindezeket a dolgokat belegyomoszolik egy hatizsakba(a tobbsegnek amugy osszekeszitett "menekulocsomagja" van, hisz itt sajnos barmikor elofordulhat, hogy fel oran belul  egy nagy foldrenges, vagy tsunami-veszely miatt el kell hagyni a hazakat), akinek autoja van, autoval, akinek nincs, az gyalog elindul a kijelolt "tsunami osvenyeken", melyek behalozzak Chile valamennyi part menti telepuleset. Ugy kepzeljetek el, hogy Arica(es az osszes parti varos) vegig be van tablazva egyreszt ilyen tablakkal:

  Ezek a tablak a tsunami veszelyt jelzik. Vannak masmilyen tablak, ezek drapp-sotetbarna szinuek., Ugyanigy neznek ki es a hullamokon kivul egy nagy nyil van a tabla kozepen: merre menekulhetsz a leggyorsabban biztonsagos magaslatra. Ezekkel tele van egesz Chile valamennyi part-menti telepulese.
Mindezeken tul az uttestek is fel vannak festve evakuacios jelekkel.
  Nos a tegnap estenk a kovetkezokeppen nezett ki: eloszor is en abszolut nem vettem komolyan az egesz hiszteriat, ami a mediakbol aradt rank, igy ugy dontottem, hogy a nagybatyammal elugrunk a Morro tetejere es megtekintjuk kozvetlen kozelrol a tsunamit:) Na ebbol semmi sem lett, mert az ex sogornom felhivott eloszor is, hogy azonnal rongyoljak a hazaba(o messze lakik a parttol, magaslaton, az evakualt teruleteken kivul). Rahagytam, hogy persze...megyek-megyek...de sztem mar ismert:) Este 8 utan hivott, hogy azonnal jon ertem autoval, mert amilyen hulye vagyok, kepes vagyok a parton, a lezart teruleten maradni:))) Milyen igaza volt:)))) Szoval nem volt eselyem kozvetlen kozelrol szemlelni a tsunamit, mert akaratom ellenere kimenekitettek:))))
   A varos felett delutan 4-tol katonai helikopterek jaroroztek folyamatosan es ellenoriztek az evakuaciot.

  Amugy mikor jottek ertem, mar problemas volt a dolog. Vegig le volt zarva a veszelyzetetett terulet. Este fel 10-ig kellett mindenkinek elhagynia a tsunami-zonat, ezutan mar csak a rendorseg lehetett bent ezeken a teruleteken. Az osszes utcasarkon rendorok posztoltak, autokkal elzartak az utat. Kifele mindenkit kiengedtek, befele senkit. BEnt a tsunami zonaban folyamatosan rendorautok jaroroztek es figyeltek a hazakat, nem maradt-e senki otthon. Amikor a chave ertem jott, mar be se akartak engedni, mondvan, hogy fel 10 elmult(ejjel fel 12 korul vartak az elso hullamok erkezeset). Vegul bekonyorogte magat azzal, hogy 10 percen belul elhagyja a teruletet, csak osszeszed engem:) Erdekes volt a dolog, mivel az egesz lakotelepen en voltam mar csak egyedul:) Mindegyik haz, mindegyik lakas tok sotet volt, csak nalam egett a villany:)))
  Mielott meg besotetedett volna, lattam, hogy a part menti lovardabol evakualjak a pacikat. Sebtiben lefenykepeztem oket az ablakbol:)


  A belvaros volt a legerdekesebb. TOKURES volt az egesz varos, minden rolo lehuzva, minden villany leoltva, mintha egy szellemvarosban jartam volna. Meg autok se jartak gyakorlatilag. A kovetkezo kep Aricaban a collectivok utcajaban keszult. Ez este fel tiz tajt DUGIG szokott lenni colectivokkal es setalo emberekkel. Erről csatolok is képet:



Most igy nezett ki: egy árva lélek vagy autó sehol, minden redőny lehuzva, egyetlen autó sem járt már erre...mindenki elhagyta már a veszélyeztetett zónát.


  Egy par kesei menekulot lattunk meg, mindannyian tulelocsomagokat, kutyat es egyeb nelkulozhetetlen dolgokat cipeltek magukkal:) amugy egyetlen komoly embert nem lattal, mindenki vigyorgott, ismeretlenek szolitottak meg egymast es ugrattak a masikat ki szalad gyorsabban:)))


  Mi csak par percre alltunk meg a dizsinel, ket arra menekulo kliensunk atorditott az uttesten, hogy ma ejszaka mennyi a belepo a dizsibe es mennyiert adjuk a sort, van-e akcio a tsunamira tekintettel???:))) Aztan persze nekunk is el kellett hagynunk a belvarost es a Chave hazaban kotottunk ki, minden veszelyes terulettol jo tavol es a televiziobol kovethettuk figyelemmel a torteneseket az orszagban. Meg is erkezett a megadott idore a tsunami, de kozelsem volt olyan veszelyes mint amilyennek kikialtottak, szerencsere. "Marejada"(hullamveres, hullamzas), erossegu hullamokat okozott Chile teljes partszakaszan, (kozep es del-Chileben joval erosebbet mint eszakon, oda ket meter magas hullamokkal erkezett). Ilyen szokott lenni a kisebb tengerrengesek utan. Ennek megfeleloen nem okozott tul nagy karokat a partok letesitmenyeiben. 
  A bevezetett intezkedesek ellenere is esett embereletben kar. Ketten haltak meg, mindketten a sajat felelotlenseguk aldozatai voltak. Kimentek a lezart partra, amikor meg javaban meg volt tiltva, hisz nagy erovel jottek a hullamok. Mindketten a tengerbe vesztek.
  Hazamenni mi sem tudtunk mikor lattuk, hogy nem jonnek itt Aricaban oriashullamok, mert a rendorsegi utzarakat, csak az utolso arhullam levonulasa utan ket oraval szuntettek meg. Ugyhogy a Chavenel aludtunk valamennyien, szanaszet taborozva a hazaban, melyet minden szinten menekultek toltottek meg:)))) Reggel valamennyien hazamentunk, erre delelott10-kor megint korbejart a hazaink korul a  rendorseg, hogy ujra tsunami riado van, mert ujabb hullamok ertek el a partokat. Elhagyni a hazakat nem kell, de mindenki maradjon otthon es  partot tilos megkozeliteni. Szegeny pacikat masodszor is megjarattak, hisz a lovarda a parton van. De jo dolguk volt: kicsaptak oket setalni a hazunk elotti fas-fuves zold savra es boldogan nyihogva legelesztek egesz delelott(szerintem evek ota eloszor lattak fuvet itt a sivtagban:)))))

Nos ez volt a kovetkezmenye nalunk a sokezer kilometerrel odebb, Japanban tortent pusztito foldrengesnek.